Skip to main content

Tehnologiile informaționale – soluție pentru încadrarea în muncă a persoanelor private de libertate

Un grup de 20 de persoane private de libertate din custodia Penitenciarului nr. 3-Leova muncesc în câmp la culesul strugurilor pe plantațiile de viță de vie din raionul Leova, iar 6 deținute din custodia Penitenciarului nr.7-Rusca sunt antrenate la cules prune la livada din apropierea municipiului Hâncești.

Pentru o pază și supraveghere eficientă, deținuții sunt monitorizați electronic prin intermediul brățărilor electronice. Utilajele electronice de monitorizare individuală, sunt conectate la sistemul Inspectoratului Național de Probațiune (INP), și utilizate pentru a facilita accesul la muncă în afara penitenciarelor a deținuților cu dreptul de a circula sub supraveghere și fără pază.

Din cele 26 de brățări electronice care au fost aplicate, 25 de brățări de monitorizare electronică au fost donate de către Agenția de Cooperare a Germaniei (GIZ), iar una din brățări a fost pusă la dispoziție de către INP, specialiștii căruia au și instalat dispozitivele respective persoanelor condamnate, concomitent instalând și softul necesar monitorizării electronice urmat de  un instructaj cu persoanele condamnate și cu ofițerii antrenați în procesul de monitorizare. Brăţările funcționează cu o baterie care are autonomie de aproape 3 ani, sunt rezistente la apă şi cântăresc doar 40 de grame.

Prin aplicarea acestei soluții tehnice constatăm avantaje directe pentru persoanele private în sensul încadrării în activități social utile cu efect de atenuare a efectelor psihologice determinate de pedeapsă și de îmbunătățire a situației financiare, fapt ce le va permite acoperirea necesitaților personale, recuperarea prejudiciului și de sprijin a persoanelor apropiate.

Menționam că, donația a avut loc în rezultatul Acordul de colaborare trilateral dintre Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul Național de Probațiune (INP) și Agenția de Cooperare a Germaniei (GIZ).

Colaborarea dintre ANP, INP și proiectul „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de Agenția de Cooperare a Germaniei (GIZ) va fortifica implementarea politicii de colaborare în domeniul monitorizării electronice a persoanelor aflate în detenție, generând astfel autodisciplina inițială, dar și diminuarea riscului de recidivă.

Serviciul mass-media

Tel: (022) 409-767