Skip to main content

O delegație a Administrației Naționale a Penitenciarelor, într-o vizită de studiu la București

O delegație din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și și a Inspectoratul Național de Probațiune, condusă de către secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu au participat, în zilele 23-24 noiembrie 2022, la un atelier pe tematica cooperării intersectoriale ce vizează sistemul penitenciar și al probațiunii, desfășurat la București, România.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea cooperării cu societatea civilă și pentru a găsi soluții care să susțină acest concept, atelierul a întrunit reprezentanți ai ministerelor justiției, sistemelor penitenciare, serviciilor de probațiune și ONG-urilor din 15 țări europene. Astfel, sesiunile de discuții au fost organizate în două seminare de lucru, pe parcursul cărora au fost schimbate bunele practici și împărtășite experiențe în reintegrarea deținuților.

Secretara de stat, în intervenția sa, a prezentat experiența Republicii Moldova în reintegrarea foștilor deținuților, alinierea sistemului penitenciar și de probațiune la standardele internaționale și obiectivele stabilita ca sistem corecțional. „Reintegrarea în societate a persoanelor liberate din detenție nu este doar responsabilitatea sistemului penitenciar sau de probațiune. Toate instituțiile statului și organizațiile relevante trebuie să contribuie și să-și aducă aportul în acest proces, astfel încât probabilitatea de recidivă a foștilor deținuți să fie în scădere”, a menționat, Nadejda Burciu.

Programul vizitei a inclus și o întrevedere cu secretarul de stat al Ministerului Justiției din România, George-Bogdan Ilea și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor din Romania, Dan Halchin, în cadrul căreia au fost discutate oportunități de cooperare în domeniul corecțional între cele două țări. Totodată, membrii delegației s-au familiarizat cu activitatea Penitenciarului București-Jilava și a Comunității Terapeutice „Phoenix".

De asemenea, directoarea adjunctă a ANP, Liuba Jignea-Suveica, a avut o ședință cu conducerea ANP din România și șefi de direcții ai instituției. În cadrul întrunirii au fost stabiliți pașii următori pentru consolidarea cooperării între cele două instituții.

Evenimentul a fost organizat de Confederația Europeană de Probațiune (CEP) și Organizația Europeană a Serviciilor Penitenciare și Corecționale (EuroPris) și găzduit de Ministerul Justiției din România.